Solanum nigrum (svart nattskatta) beter sig i Sverige på liknande sätt som i andra tempererade klimatzoner, men visar vissa egenskaper som är anpassade till det skandinaviska klimatet och miljöförhållandena.

Utbredningsområde
I Sverige förekommer Solanum nigrum främst i de södra och mellersta delarna av landet, eftersom växten föredrar varmare klimatförhållanden. Den är särskilt vanlig i områden med milda somrar och finns ofta i kustområden och stadsområden.

Växtsäsong
Eftersom klimatet i Sverige har kortare somrar med svalare temperaturer, begränsas Solanum nigrums växtsäsong till de varmare månaderna (juni till september). Växten behöver en frostfri period för att gro, växa och sätta frö.

Växtplatser
I Sverige hittas Solanum nigrum ofta på stört mark som vägkanter, åkrar, stadsområden och trädgårdar. Den föredrar näringsrika, väldränerade jordar, men kan också överleva i mer näringsfattiga jordar, särskilt på platser som påverkats av mänskliga aktiviteter.

Känslighet för kyla
Eftersom Solanum nigrum inte tål frost dör den ofta vid den första frosten i Sverige. Den sprids dock genom sina frön, som kan övervintra i marken och gro nästa år.

Invasiv potential
Solanum nigrum är inte en invasiv art i Sverige, men betraktas ibland som ett ogräs eftersom den kan sprida sig relativt snabbt på störda platser, särskilt i jordbruksområden eller trädgårdar.

Ekologisk roll
I Sverige spelar Solanum nigrum en liknande ekologisk roll som i andra länder. Den ger föda till fåglar som äter bären och sprider fröna. De omogna bären är dock giftiga och kan skada både människor och djur. Sammanfattningsvis anpassar sig Solanum nigrum i Sverige till den kortare växtsäsongen och de kallare vintrarna genom att växa snabbt under de varmare månaderna, producera frön och sedan dö innan frosten slår till. Dess spridning gynnas av mänskliga aktiviteter, särskilt i urbana och jordbruksområden.
