Kategorier
Kaktusar och suckulenter |

Echinocactus grusonii (svärmorskudde)

Svärmorskudde (Echinocactus grusonii), som kommer från Mexiko, är förmodligen den mest odlade kaktusarten här, tillsammans med julkaktus.

Det finns några sorter av Echinocactus grusonii som skiljer sig åt i längden och färgen på taggarna. Tyvärr är det inte alltid odlade sorter, utan kaktusar som har sprayats med färg. Du bör därför vara försiktig när du köper, särskilt om växterna är onaturligt färgade.

Jag kan inte säga hur och om kaktusarna tål denna behandling.

Schwiegermuttersitz

Skötselråd för Echinocactus grusonii

Schwiegermuttersitz

Disposition

Svärmorssätet utvecklas bäst på en solig plats med ljus uppifrån. Om du har möjlighet att placera den på balkongen eller i trädgården på sommaren bör du låta den göra det.

Där måste den dock långsamt vänja sig vid solen, som inte längre filtreras genom ett fönster. Krukan bör inte placeras i ett fat för att regnvatten snabbt ska kunna rinna av. Den bör helst placeras på en plats där den är skyddad från regn. Detta gäller särskilt under de svala vår- och höstveckorna.

När temperaturen har stabiliserat sig mellan 5 och 10 °C kan den tas inomhus igen.

Substrat

Kaktusjord från trädgårdsbutiken kan användas som substrat. Du kan också blanda den själv, till exempel av en del blomjord, en del fågelsand och en del lergranulat. En mineralblandning baserad på lavagrus är också lämplig.

Bevattning

Under de varma månaderna, från juni till augusti, kan man vattna ordentligt. Svärmorskudde vattnas tills substratet inte längre suger upp vätska. Den vätska som rinner ner i fatet ska avlägsnas efter några minuter. Låt jorden torka ut till nästa vattning.

Vattenmättnad tolereras inte och kan leda till rötning av rötterna.

spineless Echinocactus grusonii
En nästan ryggradslös form av Echinocactus grusonii.

Fertilisering

Kaktusgödsel kan ges varje månad från maj till september.

Gödsling är inte nödvändigt under det första året efter köpet eller omplantering.

Svarmorskudde blommor

Temperatur

En sval till tempererad vinterplats med temperaturer mellan 5 och 15 °C är idealisk. Det är dock också möjligt att övervintra i rumstemperatur.

På vintern bör kaktusen hållas så torr som möjligt och bara vattnas lite i taget. Så att den inte växer. För äldre kaktusar främjar en sval övervintring blombildningen.