Ogräs

Här kan du bestämma Europeiska ogräs och vilda blommor.

Du hittar fler bilder och kortfattad information om vildblommor på min blogg: vildblommor.com.

Varför ogräs inte ska vara ogräs

Det är allmänt känt hur viktiga bin är för produktionen av livsmedel, dvs. för odlingen av frukt, grönsaker och spannmål.

Tyvärr gynnar många skyddsåtgärder, t.ex. bivänliga växter för trädgårdar eller balkonger, främst honungsbin. Men de är inte utrotningshotade eftersom de är ”lantbruksdjur” som hålls och föds upp av oss.

Getingar och skalbaggar är också pollinerande insekter.

Jag ser dessa åtgärder som en riktig och viktig början. Men vi får inte glömma att det finns många fler insekter som behöver mat och biotoper. Något som de inte hittar i våra ofta tomma och designorienterade trädgårdar.

Vi pumpar vatten och mineralgödsel till flox*, gröna gräsmattor och andra växter som är ekologiskt värdelösa utanför sina naturliga områden. Insekter kan inte livnära sig på dessa växter. Ändå förväntar vi oss att de ska pollinera våra fruktträd och grönsaksväxter på våren.

I dessa döda trädgårdar hittar bin, humlor, skalbaggar och malar bara föda på våren, om alls. Deras livslängd är dock längre än från april till juni. Deras larver måste också äta och gömma sig eller övervintra.

Om du vill skörda söta körsbär och krispiga äpplen måste du erbjuda pollinerare livsmiljöer och mat. Året runt.

Det är här ogräset kommer in i bilden. De är matväxter för dessa insekter, varav vissa är specialiserade på endast en typ av växt och inte kan överleva utan dem.

Ogräs är anpassade till vårt klimat och behöver inte ”skötas om”. Dessutom blommar en del av dem på vintern, vilket är bra för vilda bin som flyger vid låga temperaturer på 2 till 5 °C.

Mod för en ogräsvänlig trädgård.

Många trädgårdsmästare tycker att det är svårt att acceptera lite oordning i trädgården. Det vill säga att växter väljer sin egen plats eller bosätter sig där på egen hand. De ser sin trädgård som ett skyltfönster där allt måste ha sin plats.

Jag har ett tips till dem: Låt bara några få kvadratmeter vara vilda; även små ogräshörn accepteras gärna av insekter och andra djur.

* Jag har inget emot flox, det växer också i min trädgård. Mellan maskrosor, vitklöver, vild raket …