Kaktusar

Vad är kaktusar?

Kaktusar är botaniskt sett växter från kaktusfamiljen (Cactaceae). Det finns cirka 1800 arter av kaktusar, varav nästan alla kommer från den så kallade nya världen, det vill säga från Nord-, Central- eller Sydamerika. Endast Rhipsalis baccifera, en nära släkting till den populära julkaktusen, har hittats växa naturligt även i Afrika, Madagaskar och Indien (källa).

Kaktusar är inte bara fascinerande på grund av sina magnifika blommor, utan också på grund av sin ibland ovanliga tillväxt. Vissa växer bollformade, andra pelarformade. Men det finns också arter som bildar bladliknande kaktusarmar eller ser ut som buskar.

Bland kaktusarna finns jättar som kan bli flera meter höga. Medlemmarna i släktet Frailea når dock bara några centimeter i höjd.

De flesta kaktusar har suckulenta (vattenlagrande) egenskaper och är anpassade för att överleva i regioner med låg nederbörd. Men det är inte bara torra områden som koloniseras av dem. Kaktusar är också inhemska i tropiska skogar. Till dessa hör till exempel påskkaktus och julkaktus. De två närbesläktade arterna har sitt ursprung i Brasilien och lever där och växer på träd, de är så kallade epifyter.

Epifytiskt växande kaktusar är inte parasiter, de äter inte på träden de växer på.

Förutom epifyter finns det bland kaktusar även en del litofyter. De växer på stenar eller andra stenar.