Kategorier
Träd & buskar | Krukväxter |

Jatropha curcas

Jatrophaolja

Jatropha curcas är ett träd som kan bli upp till åtta meter högt när det växer vilt. Dess naturliga utbredningsområde sträcker sig från Mexiko till Argentina. Som kulturväxt odlas den i tropiska och subtropiska områden runt om i världen (utbredningskarta).

Den växt som kallas Jatrophaolja är mycket giftig i alla delar och innehåller curcin. Detta är förmodligen anledningen till att den inte är särskilt välkänd som krukväxt och är mycket sällsynt i växthandeln.

Jatropha curcas

Förökning av Jatropha curcas med frön

Jag odlade det lilla trädet som visas här från utsäde. Jag planterade det på en halvskuggig plats på senvintern vid temperaturer på cirka 18 ° C. Frön från Jatropha curcas är mycket sällsynta.

frön Jatropha curcas
Fröna från Jatropha curcas är drygt två centimeter långa och nästan en centimeter breda.

Fröna förblir inte grobara särskilt länge och måste sås snabbt. Jag blötlade dem i cirka 24 timmar innan jag sådde.

Sådjupet kan vara en till två centimeter. Vid ca 18 °C tar det fyra till sex veckor för de första fröna att gro.

Groddning av Jatropha curcas frö
Groddning av Jatropha curcas-frö.

Som substrat använde jag en blandning av torvfri örtjord och fågelsand. Platsen för odling var halvskuggad, endast på morgontimmarna utsattes potten för solljus i en timme.

Av fem frön grodde bara två och bara en planta utvecklades till ett träd.

Jatrophaolja

Jatropha curcas som krukväxt

Jatropha curcas tolererar soliga till halvskuggiga platser. Som substrat använder jag en blandning av torvfri örtjord, fågelsand och pimpstensgrus. Pottkulan bör få torka ut mellan vattningarna, men inte torka ut.