Kategorier
Kaktusar och suckulenter |

Sedum album (vit fetknopp)

Vit fetknopp (Sedum album) är en suckulent och vintergrön växt som är infödd i Europa, Nordafrika och Västasien. Dess liggande till halvt upprätt växande skott kan bli upp till 20 centimeter långa. Blomningen kan pågå från juni till augusti.

Vit fetknopp

Det finns vissa odlade former av Sedum album som skiljer sig från den vilda formen genom bladens färg och form. I närheten av trädgårdarna kan man också se dessa sorter växa vilt. Vit fetknopp är populär i stenpartier eller för plantering på väggar.

Sedum album ”Athoum”

Sedum album Athoum
Sedum album ”Athoum” växer vilt på en skolgård.

Sedum album ”Athoum” skiljer sig från den vilda formen genom att den har bredare blad.

Sedum album Athoum i en kruka
Sedum album ”Athoum” i en kruka.

Skötselråd för Sedum album

När det gäller skötsel skiljer sig Sedum album ”Athoum” inte från den vilda formen eller de andra sorterna. Den är lämplig för klippträdgården och för odling året runt i en kruka på balkongen.

Placeringen bör vara i full eller delvis sol.

Kaktusjord från trädgårdsbutiken kan användas som substrat. Eller en blandning av blomjord, fågelsand och lava is eller lergranulat. Den stenknopp som visas nedan växer i en blandning av jord som blivit över från krukor, fågelsand och pimpstensgrus.

Sedum album
Sedum album på en vägg.

Substratet ska få torka ut eller nästan torka ut mellan vattningarna.

Gödsel kan användas då och då från april till september med flytande gödsel för kaktusar, gröna växter, grönsaker och blommande växter.

Sedum album Athoum vit fetknopp