Kategorier
Orkidéer | Kaktusar och suckulenter |

Suckulenta orkidéer

Att många orkidéer också har suckulenta egenskaper är ofta inte uppenbart vid första anblicken. De kan lagra vatten i sina blad, pseudobulber eller rötter.

Denna förmåga gör att de kan överleva torra perioder, som också förekommer i tropiska och subtropiska regioner. Tack vare sin integrerade vattenlagring kan de växa utan substrat, till exempel genom att sitta på träd.

Phalaenopsis rötter
Det är inte utan anledning som bladen på vissa Phalaenopsis-orkidéer är så solida och rötterna så tjocka: de fungerar också som en vattenreservoar.

Orkidéfamiljen (Orchidaceae) sägs omfatta mellan 15000 och 30000 arter (källa). För att kunna sprida sig så framgångsrikt har orkidéerna varit tvungna att anpassa sig till helt olika livsmiljöer. De lever inte bara i varma områden utan även i tempererade eller kalla områden. Vissa kan växa under vatten, andra sitter på stenar eller träd.

Mediocalcar decoratum
Mediocalcar decoratum är en liten saftig orkidé som kommer från Nya Guinea.

Var lagrar orkidéer vatten?

Flera växtdelar används för detta ändamål. Vissa arter använder pseudobulber. De kan vara formade som en lök eller lök, eller stjälkformade. Blad växer på eller från dem, men de flesta av dem fälls efter blomningen. Så att endast pseudobulben finns kvar som vatten- och näringsförråd.

Oncidium pseudobulben
Pseudobulben hos en Oncidium-hybrid.

Pseudobulber har en annan fördel: de kan fungera som sticklingar och växa igen. Om orkidén skadas eller faller ner från trädet.

Dendrobium pseudobulben
Pseudobulben hos en Dendrobium-hybrid.

Alla orkidéer använder inte pseudobulber för att lagra vatten. Vissa arter använder tjocka och köttiga rötter eller blad för detta ändamål. Så de kan växa på soliga platser eller i väldränerad och stenig jord.

Tolumnia orkide
De köttiga bladen på denna Tolumnia orkidé kan lagra vatten.