Kategorier
Kaktusar och suckulenter | Krukväxter |

Vad är peperomior?

Peperomior är besläktad med peppar. Släktet Peperomia tillhör pepparfamiljen (Piperaceae).

Utbredningsområdet för dessa växter omfattar tropiska till subtropiska områden i Afrika, Centralamerika och Sydamerika. Det finns mer än 1500 peperomior-arter, av vilka det även finns sorter med brokiga blad.

Peperomia graveolens Ruby Glow
Peperomia graveolens kan bli upp till 25 centimeter hög och kommer från Ecuador, där den sägs växa på klippor nära kusten. Den är lämplig för ljusa till delvis soliga platser och gillar torrare förhållanden, jorden kan torka ut ibland.

Peperomior har anpassat sig till olika livsmiljöer. Det finns saftiga arter som trivs i torra områden. Vissa växer som epifyter, dvs. de sitter på träd. Eller så klättrar deras skott uppför trädstammar.

Tropiska eller subtropiska arter och deras kultivarer erbjuds ofta för inomhusodling. De klarar sig oftast med mindre ljus.

Peperomia obtusifolia
Peperomia obtusifolia har ett utbredningsområde som sträcker sig från USA (Florida) till Sydamerika (Brasilien). Den kan bli upp till 30 centimeter hög, och dessutom kan blomställningarna bli 10 centimeter långa.

Skötselråd för peperomior

För att kunna odla peperomior på rätt sätt är det viktigt att känna till de olika arternas behov. Dessa pepparväxter är anpassade till olika livsmiljöer.

Kraven hos arter från subtropiska och tropiska områden kan särskiljas från kraven hos saftiga dvärgpaprikor.

Peperomia obtusifolia Variegata
Peperomia obtusifolia ”Variegata”

Tropisk och subtropisk peperomior

Det är främst arter från denna grupp som erbjuds i stormarknader och trädgårdsbutiker.

Plats och temperatur

De här växterna lämpar sig för ljusa till delvis soliga platser med morgonsol, kvällssol och vintersol. De klarar sig även i halvskugga.

Sorter med brokiga, dvs. grönvita eller gröngula blad bör placeras i ljus till delvis sol så att bladen kan färga intensivt. De dör dock inte i halvskugga, utan producerar enfärgade gröna blad.

Tropiska peperomior gillar att ha det varmt året runt och bör inte utsättas för temperaturer under 15 °C under långa perioder på vintern.

Peperomia polybotrya
Regndroppspepersomia (Peperomia polybotrya) blir större än de flesta av de arter som presenteras här. Dess glansiga blad kan bli upp till 10 centimeter i diameter.

Substrat och bevattning

Vanliga torvfria blandningar för krukväxter, kaktusar, örter och grönsaker lämpar sig väl för tropiska peperomior. De är genomsläppliga, lösa och mindre benägna att dräneras i vatten än vanlig blomjord. Men den kan också användas.

Vissa arter i den här gruppen växer sittande på träd eller klättrar uppför trädstammar. De är därför lätt saftiga.

Viktigare än jorden är vattningen. Trots sitt tropiska ursprung tål dessa peperomior inte vattenmättnad. Därför bör jorden få torka ut ordentligt mellan vattningarna.

De arter som har stora blad tål bättre att jorden torkar ut än de som har små blad. Detta bör dock inte vara ett permanent tillstånd och bör endast förekomma ibland.

Peperomia Napoli Nights
Jag har hittat motstridig information om Peperomia ”Napoli Nights”. Beroende på källan sägs den vara en variant av P. albovittata, P. caperata eller P. marmorata. Den sägs ha sitt ursprung i Bolivia.

Gödsling

Tropical peperomior kan gödslas från april till september. Antingen var fjärde till åttonde vecka med flytande gödselmedel eller på våren och sommaren med gödselmedel med långsam frisättning, t.ex. pinnar, granulat eller pellets.

Eftersom nästan alla substrat är förgödslade kan man låta bli att gödsla under det första året efter omplantering eller inköp av plantorna.

Peperomia caperata
Det finns sorter av Peperomia caperata med röda, grön-röda eller gråmetallic-röda blad. Ursprunget för denna art är inte känt, men den kan komma från Brasilien (källa).